srsfeqah.fotopages.com

By: srs feqah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Thursday, 20-Nov-2008 11:20 Email | Share | | Bookmark
PROGRAM AMAL DI INSTITUT TAUFIQ ISLAMI & APAM PISANG COKLAT

Assalamualaikum & selamat sejahtera

JAUH BERJALAN LUAS PEMANDANGAN BERTAMBAH PENGALAMAN MENINGKAT PENGETAHUAN
Semakin jauh kita berjalan, semakin banyak kita belajar mengenai perkara-perkara baru. Semakin banyak kita melawat tempat-tempat baru, semakin banyak kita berdepan dengan situasi-situasi baru dan semakin banyak kita memperolehi ilmu-ilmu baru. Dalam mempelajari sesuatu, kita perlu berusaha mencari, jangan harap 'sesuatu' itu datang sendiri.
Maka marilah kita berjalan-jalan..CUTI CUTI MALAYSIA..

INSTITUT TAUFIQ ISLAMI
Alhamdulillah..Berbekalkan kerjasama yang hebat daripada pelbagai pihak, Program Amal ke Institut Taufiq Islami di Klang berjalan dengan baik. Program yang sepatutnya bermula pukul 10 pagi berlangsung 1 jam lewat. Itupun ada 2 orang lagi yang sampai melewati waktu makan; iaitu saya & k-salwa. Maklum la kitorang pergi bersiar-siar; 'Jauh berjalan luas pemandangan bertambah pengalaman meningkat pengetahuan'..

Pintu Masuk


Idea program amal yang dicetuskan oleh k-salwa serta dibantu oleh k-Azue ini turut disertai oleh geng TKB (Team Ketupat Bawang); k-wana & family, tutie & co serta saya sendiri, selain family k-Azue, k-jasmeen, k-fazylah & k-suhaila. Pada hari tersebut, selain menghulurkan sumbangan kewangan yang berjaya dikumpulkan daripada rakan-rakan FP serta pelbagai pihak, adik-adik di institut tersebut juga dijamu dengan pelbagai juadah yang kami bawa. Antaranya bihun goreng, nugget goreng, brownies, fruit tartlets, apam pisang coklat, tembikai, puding jagung, swissroll k-jasmeen serta cupcakes k-Daalia & k-Misliha.

adik-adik


kakak-kakak


Terima kasih kepada semua individu yang telah menyertai program ini serta semua penyumbang dana & makanan serta pihak yang telah terlibat secara langsung & tidak langsung. Semoga kita semua mendapat manfaat serta keredhaan ALlah. Insya ALlah TANGAN YANG MEMBERI LEBIH BAIK DARIPADA TANGAN YANG MENERIMA. Bersyukur-lah kita dengan segala nikmat & kurniaan-Nya. Renung-renungkan & selamat beramal
Terima kasih juga kepada k-salwa & k-fazylah yang sudi menumpangkan saya

Bergambar kenangan beramai-ramai


Sila klik k-Azue, tutie, ssalwa & fzyfuzzy untuk gambar & info lanjut

APAM PISANG COKLAT
Saya suka sangat buat Apam Pisang Coklat ni, sebabnya kojo sonang yo ni..Resipi senang; nak cari bahan-bahan senang, nak buat senang, nak makan pun senang Resipi ni saya dah ubah sikit, sikit je..

Quote:
APAM PISANG COKLAT
resipi asal: Hanieliza FP

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan B
1 cawan pisang (saya guna pisang lemak manis atau pisang berangan)
1 cawan gula
2 biji telur
1/2 cawan minyak

Cara
1-Ayak kesemua bahan A. Ketepikan
2-Hancurkan pisang
3-Masukkan gula, telur & minyak. Gaul
4-Campurkan bahan A yang telah diayak. Gaul
5-Sudukan dalam acuan & kukus selama 10 minit


Senang kan? Saya bawa Apam Pisang Coklat ni je masa program amal tu, tapi tak ambik gambar pulak. Mujur k-Azue ada. Terima kasih k-Azue..

Apam Pisang Coklat



GOOD LUCK kepada pelajar-pelajar yang masih menduduki SPM, STPM & peperiksaan universiti.
Buat adikku IMAH, gambate kudasai!!

STUDY nih..

Wassalam


Saturday, 15-Nov-2008 11:15 Email | Share | | Bookmark
BUBUR PULUT HITAM & MASTERS

Assalamualaikum & selamat sejahtera

TUNTUTLAH ILMU DARI BUAIAN HINGGA KE LIANG LAHAD
TUNTUTLAH ILMU HINGGA KE NEGARA CHINA
Tolabul ‘ilmi faridotan ‘ala kulli Muslim
terjemahan: MENUNTUT ILMU ADALAH KEWAJIPAN KE ATAS SETIAP MUSLIM

Sudah terang lagi bersuluh, ILMU itu PENTING dalam kehidupan kita. Tiada had umur apatah lagi batasan jarak dalam menuntut ilmu. Maka marilah kita menuntut ilmu..

IJAZAH SARJANA @ MASTERS
Bercakap tentang ILMU, timbul hasrat berkongsi ini..
Quote:
Bagi graduan yang sudah mempunyai Ijazah Sarjana Muda/Degree/Bachelor, mungkin ada yang berminat untuk menyambung Ijazah Sarjana @ Masters, namun ada juga yang lebih bersemangat untuk terus bekerja.
Buat makluman, ada 2 kategori utama IJAZAH SARJANA @ MASTERS iaitu:
1- coursework
Lebih kurang macam degree; perlu masuk kelas, ada peperiksaan, seterusnya buat research/paper work + tesis pada semester terakhir. Tempoh 4 semester. Boleh buat full time atau part time
2- research
Buat penyelidikan & tesis. Kebiasaanya pelajar perlu berunding dengan pensyarah terlebih dahulu bagi menentukan+memilih tajuk tesis. Tempoh 2-10 semester (1-5 tahun). Full time

Tips
-Bagi yang nak cepat+confirm habis study, coursework lebih sesuai
-Bagi yang sukakan risiko & cabaran, digalakkan buat research. Namun perlu diingat, PENTING memilih pensyarah yang ‘disenangi ramai’ + banyak ‘geran’. Khusus bagi yang melibatkan wet lab/bench work, ‘geran’ menjamin ‘kemudahan’, iaitu peluang untuk mendapat biasiswa lebih tinggi, paling tidak pun diserap sebagai RA (Research Assistant). Ber-supervisor-kan pensyarah yang disenangi ramai pula memudahkan pensyarah mendapat geran.

AMARAN
1-Tidak semua pensyarah yang popular disenangi ramai. Cadangan; buat siasatan terlebih dahulu sebelum memilih pensyarah..
2-Kalau rasa macam tidak berapa rajin, tapi berminat nak buat Masters, lebih baik buat coursework..

Sumber: 3P; Pengetahuan, Pengalaman & Pengajaran
Nota: sekadar berkongsi


Apapun yang paling penting ialah SEMANGAT & MOTIVASI DIRI..
SELAMAT SAMBUNG STUDY!!

BUBUR PULUT HITAM
Masih ‘MASAK-MASAK DI JOHOL’. Mak sakit gigi. Pada mulanya saya nak offer buat Bubur Nasi..Tapi secara bergurau cakap dengan Mak nak buat Bubur Pulut Hitam la..Alih-alih Mak cakap pulut hitam Mak memang ada bawa balik dari Terengganu (Mak ke Terengganu minggu sebelum-nya). Padan muko-ku..So buek-lah Bubur Pulut Hitam. Memula cadang nak buat untuk minum petang. Disebabkan lamo boto nak tunggu pulut hitam tu empuk, akhirnya jadi supper..Janji sodap..



Quote:
BUBUR PULUT HITAM
Bahan2
Pulut hitam
Air
Santan
Gula pasir
Gula Melaka
Daun pandan

Cara2
1-Rebus pulut hitam sehingga empuk/lembut, bersama daun pandan
2-Letak santan & gula
3-Siap


AWARD & LOVE

Award ni daripada k-jie jie & k-jasmeen..Segan jugak nak ambek..Tapi rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari..



LOVE ni pun daripada k-jie jie..



TERIMA KASIH ye kakak-kakakku..


TAHNIAH kepada pelajar-pelajar yang mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR 2008..
GOOD LUCK kepada semua pelajar yang menduduki SPM dan STPM serta pelajar universiti yang sedang menduduki peperiksaan. Semoga berjaya dengan cemerlang. Buat adikku IMAH, gambate!!

Emosi macam ter-kurang stabil..Apakah??..

STUDY-ku STUDY-ku jua..

Wassalam


Monday, 10-Nov-2008 11:10 Email | Share | | Bookmark
PAI UBI KENTANG & Institut Taufiq Islami & tag gambar pure

Assalamualaikum & selamat sejahtera

BERPANTANG MAUT SEBELUM AJAL
Walau bagaimana teruk sesuatu kemalangan apatah lagi parah kecederaan yang dialami, kalau belum sampai waktu untuk mati, tetap tidak mati juga. Kadang-kadang orang tu nampak cedera teruk, tapi hidup. Alih-alih yang nampak sihat walafiat pulak yang meninggal dunia. Tu mesti cedera kat bahagian dalam..

PAI UBI KENTANG
Pai ni buat masa 'bercuti' di Johol baru-baru ni. Sebenarnya cari resipi untuk makanan lain, tapi disebabkan sangat terpikat dengan pai ni maka pai pun buat jugak..Hmm, ada beberapa resipi tengah Q ni..



Quote:
PAI UBI KENTANG
Untuk resipi asal, sila rujuk k-MaDiHa

kulit pai
bahan2
kentang
mentega
lada hitam (tumbuk)
garam
bread crumbs

cara2
1-Rebus ubi kentang. Lecek.
2-Masukkan mentega, lada hitam, garam serta bread crumbs. Gaul hingga sebati.

inti pai:
bahan2
bawang merah
bawang putih
bawang besar
ikan bilis
lobak
kentang (potong dadu)
lada hitam
garam
tepung jagung + air
mentega/minyak

cara2
1-Tumbuk bawang merah, bawang putih, lada hitam & ikan bilis
2-Panaskan mentega/minyak. Tumis bahan tumbuk
3-Masukkan kentang, bawang besar, lobak serta garam
4-Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Kacau sehingga masak

kuning telur untuk hiasan (saya 'skip')

Cara buat pai
1-Sapukan mentega pada loyang/mangkuk. Lekapkan kulit pai di dasar dan sekeliling sebelah dalam loyang/mangkuk
2-Letakkan inti di atasnya
3-Tutupkan inti dengan adunan kulit pai
4-Akhir sekali sapukan kuning telur di bahagian atas kulit pai (saya 'skip')
5-Bakar pada suhu 200C selama 15-20 minit atau sehingga masak


Nota: Kulit pai saya tak macam kulit pai k-MaDiHa..Kenapa yek? Rasa macam takde la pulak ceneke (ngelat)..

PROJEK AMAL INSTITUT TAUFIQ ISLAMI

Quote:
copy dari k-ssalwa
Setelah dipertimbangankan dan diperbincangkan maka dengan ini kami ingin memaklumkan bahawa Projek Amal Institut Taufiq Islami akan diadakan pada tarikh dan waktu seperti berikut :

Tarikh : 16hb November 2008
Hari : Ahad
Waktu : 10 pagi
**update

Bagi yang ingin memberikan sumbangan berupa barangan tetapi tidak dpt untuk turut serta ke Institut Taufiq Islami sila tinggalkan komen anda atau email kat ssalwa@yahoo.com bagi urusan pengambilan brg berkenaan. Alhamdulillah setakat hari ini sudah ada yg memberikan sumbangan untuk menyokong projek amal ini..Terima kasih kami ucapankan atas keprihatinan sahabat..Hanya Allah sahaja yg akan membalas kebaikan yg sahabat buat..

Bagi yg berminat utk turut serta pada hari itu anda adalah dialu-alukan. Senarai nama akan sentiasa diupdate utk mengetahui jumlah yg akan turut serta. Jamuan ringan pd hari itu akan dilakukan secara pot luck untuk tidak membebankan pihak Institut..

copy dari k-Azue.
Berikut adalah senarai sahabat-sahabat yg akan turut serta dlm projek amal ni dan menu yg akan
dibawa (ada yg hanya sponsor makanan sbb ada hal lain yg lbh penting..mekacih sahabat sekalian):-

1.Wawa n Co (bihun goreng n brownis)
2.Ila n partner (bihun goreng n puding custard)
3.Azue n Family (nugget,keropok, n pinggan polysterin)
4.Kak Fadzylah n Co (spageti goreng n puding)
5.Wana n Family
6.Tutie n Mr Canon
7.Kak Fafau n Family ~ dadih
8. Idida Pica ~ Reconfirm
9.Ciklinn n Family ~ to reconfirm
10. Mama Fami
11.Jamaliah and Family ~ to reconfirm
12. Feqah n Co ~cordial n air gula + apam pisang coklat
13. Kak Jasmeen ~ akan turut serta jika ada kelapangan (swiss roll)
14. Yul n Family
15. Kak Miss
16. Kak Ida Isk

**Andai kata anda tidak dapat untuk pergi bersama kami...anda boleh sahaja bank in kan
bantuan/jumlah bayaran fidyah anda ke dlm akaun Azue seperti di atas..***

**Alhamdulillah setakat hari ini sudah ada yg memberikan sumbangan untuk menyokong projek
amal ini..Terima kasih kami ucapankan atas keprihatinan sahabat..Hanya Allah sahaja yg
akan membalas kebaikan yg sahabat buat..***



Bagi maklumat lanjut sila klik ssalwa atau Azue. Semoga projek ini akan mendapat kerjasama yang baik daripada semua pihak sekaligus menjamin kelancaran program.

TAG GAMBAR PURE
Saya di-tag oleh k-watie. Agak kejam lagi ganas juga tag ni. Walaupun tidak se-comel (?) biasa, tapi boleh la kan..kui kui..

Quote:
TAG GAMBAR PURE
Syarat-syaratnya adalah:
1) Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now.
2) Don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture.
3) Post that picture with NO editing
4) Post these instruction with your picture.
5) Tag 10 people to do this


Kesimpulannya, tag ini adalah bahaya..Seperti biasa, saya tidak sudi men-tag sesiapa..


GOOD LUCK untuk semua pelajar yang menduduki SPM dan STPM serta pelajar universiti yang sedang menduduki peperiksaan. Semoga berjaya dengan cemerlang. Buat adikku IMAH, gambate!!

STUDY!!

Wassalam


Wednesday, 5-Nov-2008 11:05 Email | Share | | Bookmark
SARDINE ROLL

Assalamualaikum & selamat sejahtera

AJAL & JODOH DI TANGAN ALLAH
Kebiasaannya..
Apabila seseorang nak kahwin, orang akan cakap; 'Dah sampai jodoh..'
Kalau belum kahwin pulak orang akan cakap; 'Belum ada jodoh..'
Bila bercerai pulak orang akan cakap; 'Dah takde jodoh..'
Kalau kematian..
Apabila seseorang tu meninggal dunia, orang akan cakap; 'Dah ajal..'
Kalau yang terselamat dari kematian pulak orang akan cakap, 'BERPANTANG MAUT SEBELUM AJAL..'

Quote:
QADA' & QADAR
Beriman kepada qada' dan qadar merupakan Rukun Iman yang ke-6. QADA' bermaksud PELAKSANAAN manakala QADAR pula bermaksud KETENTUAN. Qada' terbahagi kepada 2 iaitu QADA' MUALLAQ dan QADA' MUBRAM. Qada' Mubram ialah ketentuan yang pasti, contohnya mati, manakala Qada' Muallaq ialah ketentuan yang boleh berubah dengan doa & usaha, contohnya jodoh.


CUTI SEKOLAH & KENDURI KAHWIN
Sepanjang bulan 11 ni, 5 orang kawan saya akan melangsungkan perkahwinan; Azizul, Azam, Aisyah, Afifah & Aniza..Eh, semua A?? Mungkin sekarang giliran team A kot..Lepas ni B, C, D, E..seterusnya F..etc..
Apapun SELAMAT PENGANTIN BARU & semoga berbahagia hingga ke akhir hayat kepada kawan-kawan semua..insya ALlah saya akan 'cuba' hadir..
Semalam kawan baik saya cakap beliau nak kahwin tahun depan..
Hmm..Jauh di lubuk hati, saya ter-'jeles'-lah..dengan kawan-kawan..
Ya, 'Belum ada jodoh..'

MUSIM PEPERIKSAAN
Selamat Maju Jaya & All The Best kepada adikku Imah @ Kak Teh yang akan menduduki peperiksaan SPM bermula minggu depan..Juga kepada sepupu; Fadzil & Ijad serta semua pelajar Tingkatan 5 di seluruh Malaysia..
Tidak lupa, selamat menduduki peperiksaan kepada semua pelajar universiti yang sedang mengambil peperiksaan..
Semoga berjaya dengan cemerlang..



SARDINE ROLL
Sekarang ni, selain musim hujan, ramai kawan-kawan FP yang 'aktif' membuat swissroll. Antaranya k-jasmeen, k-MaDiHa, mamafami etc..Saya pun buat roll jugak; SARDINE ROLL..



Quote:
SARDINE ROLL

Bahan2
Roti
Telur + garam (pukul sikit)
Serbuk Roti
Minyak
Inti Sambal Sardin/Sardin Mentah (hancurkan)

Cara2
1-Gelek roti (nipiskan)
2-Isi Inti
3-Gulung
4-Celup dalam telur
5-Gelek (?) atas serbuk roti
6-Masak atas pan


BULAN 11
Dah bulan 11, kurang 2 bulan lagi nak melangkah ke tahun 2009..Nervous?? Study belum selesai..

STUDY!!!

Wassalam


Thursday, 30-Oct-2008 10:30 Email | Share | | Bookmark
GULAI IKAN & OPEN HOUSE

Assalamualaikum & selamat sejahtera..

HARI-HARI SELEMBAR BENANG, LAMA-LAMA MENJADI KAIN
Sama seperti SEDIKIT SEDIKIT LAMA-LAMA MENJADI BUKIT..Usaha yang berterusan (istiqamah) walaupun dilakukan dengan sedikit akan menghasilkan kejayaan. Lebih baik buat daripada tidak buat langsung; akhirnya tak siap..SATU HARI SEHELAI MUKA SURAT, LAMA-LAMA SIAP TESIS (?)

GULAI MASAK LEMAK CILI API IKAN & BACANG

Gulai ni saya buat masa 'ber-cuti' baru-baru ni. Sama seperti Ikan Bakar & Daging Bakar (previous entry), gulai ni pun saya (cuba) 'ceneke' (ngelat) sikit. Saya guna cili api & kunyit yang telah siap dikisar. Tapi kelapa 'masih' kena 'uruskan' sendiri. Bacang jiran bagi..

ni la deh gulai eh


kelapa sebelum di-mesin & bacang


OPEN HOUSE
Tahun ni saya seakan-akan ‘tidak beraya’. Apakah kerana sudah ‘cukup dewasa’ (boleh dibaca sebagai ‘remaja tua’) Atau mungkin-kah kerana saya ‘tidak cukup’ puasa?? (tapi dah berbelas-belas tahun la pulak..) Atau mungkinkah kerana ‘terlalu’ ‘me-mikirkan’ ‘study’ (hmm..study ke??) Hari Raya pertama, pulang dari solat sunat aidilfitri, kami sekeluarga singgah di rumah Uwan kek Kolo (Kuala Johol). Kemudian bersama kaum kerabat yang lain ke rumah Acu (pakcik) kat sebelah rumah Uwan pulak. Sebelum Zuhur, dah balik ke Johol. The End.

Namun begitu, akhirnya saya be-raya juga; memenuhi undangan open house RAYAvali (27 Syawal/27 Oktober) k-Nurul di Meru Klang, bersama kawanku Tie selaku co-pilot (baca sebagai tukang baca ‘direction’; yang panjang itu). Kami tiba di Meru Klang pada pukul 4.30pm; setelah menempuh hampir 1 jam perjalanan; menaiki J-Fa dengan kelajuan 70-90km/j (rempitkah daku?). Setiba-nya di rumah k-Nurul, saya sempat bertemu En Meorjay (baca sebagai Abg Meor) serta keluarga & juga fiza; buat pertama kali. Selain tu, k-Sinchan & k-wawa pun ada jugak. Terima kasih k-Nurul sekeluarga kerana sudi menjemput saya. Hmm, saya makan semua hidangan..Oppss.. Sebelum beredar, saya sempat mendapatkan sehelai blaus dari butikwawa..

Gambar sikit je..Segan seh


Dari Meru kami ke Damansara; ber-dekatan Sg Penchala. Konon-konon pergi beraya di rumah kawanku k-ilah; padahal bukan-nye makan kuih raya pun; kitorang pergi makan malam.. Agenda utama ialah untuk ‘be-ramah mesra’ dengan Nik Asma’; anak k-ilah yg 'very da active 1'..Susah betol nak ambik gambar Asma’ sebab Asma’ asyik bergerak je. Lepas tu Asma’ sibuk nak be-rebut kamera dengan Auntie pulak. Ummu Asma’ cakap, 'Tak boleh la Asma'..'Kamera digital' bukan mainan Asma’, itu mainan orang tua'..Aduh..tua-kah daku??..

dak Asma' yang comel lagi aktif


Minggu ni internet seperti k-o..Mungkin 'amaran' supaya study..

STUDY vs STUDY!!!

Wassalam


[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net