srsfeqah.fotopages.com

By: srs feqah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 30-Dec-2009 12:30 Email | Share | | Bookmark
DONUT CAKCIBUR & SELAMAT TAHUN BARU 2010

Assalamualaikum & selamat sejahtera..

SELAMAT TAHUN BARU 2010
Semoga dengan kehadiran tahun baru, semangat & pengalaman pun baru..
Walaupun azam dok asyik carry forward, sejak dulu?

2009
Macam-macam ado..
Ada suka ada duka..
Ada bahagia ada biasa-biasa je..
Dapat banyak pengalaman baru..
Dan kawan-kawan baru..

2010
Bakal menyingkap kehidupan & pengalaman baru..
Ya Allah permudahkan hidupku..

GOODBYE 2009 WELCOME 2010



DONUT CAKCIBUR
Dalam sebulan dah 5x dok try ulang eksperimen donut ni, tapi 1x pun tak pernah ikut resipi. Tengok orang lain buat jadi je, tapi bila sendiri buat lain pulak jadinya Pada hemat saya, kuantiti air terlebih, tapi apsal orang lain ok je ek? Musykil So dari 5x, eksperimen 1 & 5 paling saya puas hati..erk, kira jadi Kesimpulan, kena rujuk pakar-pakar masakan yang telah mencuba resipi ni



Quote:
DONUT CAKCIBUR

Bahan2
kentang
yis
minyak masak
air
susu
gula
garam
tepung gandum

Cara2
1. Rebus kentang hingga empuk. Hancurkan
2. Gaul yis, gula, garam, minyak masak & air.
3. Masukkan tepung. Uli menjadi doh.
4. Bulat2kn doh kecil-kecil. Biarkan mengembang.
5. Goreng & sira dengan gula. Siap.

Untuk resipi lengkap sila klik DONUT CAKCIBUR Mamafami FP


SELAMAT PENGANTIN BARU
Sepanjang cuti sekolah sibuk menghadiri kenduri kahwin kawan-kawan



TAKZIAH
Salam takziah buat k-fazarina yang baru kehilangan ibu..Semoga Mak Cik Rosnah ditempatkan di kalangan orang yang beriman..

NERVOUS
Nervous nak melangkah ke 2010. Azam perlu review balik. Kena buat persediaan yang cukup dari segi mental & fizikal

STUDY vs KERJA

Wassalam


Sunday, 20-Dec-2009 12:20 Email | Share | | Bookmark
TIRAMISU

Assalamualaikum & selamat sejahtera..

BETTER LATE THAN NEVER
Lambat tidak mengapa (?), asalkan ada. Lebih baik ada dari tiada langsung, kan? Tapi perkara ini memang tidak boleh dijadikan kebiasaan. Sama la macam last minute & suka bertangguh. Bukan apa, tangguh punya tangguh kerja pun tak siap-siap, nanti dah banyak jadi malas pulak. Ish ish apo nak jadi nih? Serius, x syok la lambat-lambat..huhu..

BERTAPA DI KAMPUNG
Seminggu bertapa di kampung, menjadi surirumah (sekarang dah balik KL) Dari memasak, membasuh baju, melipat baju hingga-lah mengemas rumah. Setiap hari beberapa kali 'berperang' di dapur sambil sibuk melayari internet; mencari resipi yang senang2, je. Sampai adikku Dik Wan cakap, "Mak masak tak payah tengok internet pon". Cheh, saya jawab, "Akak ko ni nak buat eksperimen ok.." Abah pun sangat sporting, setiap kali keluar rumah mesti tanya, "Ado apo-apo nak boli tak? Aghini nak masak apo?". Mak pulak memang suko boto deh

Alhamdulillah, sepanjang seminggu tu macam-macam sempat buat; dari bubur nasi, butter prawn, ikan 3 rasa, daging masak asam, ayam masak merah, pai daging, donut cakcibur/donut kentang (2x), puding karamel, plain crackers, umai udang & yang terakhir tiramisu. Ada rezeki boleh update kt FP

TIRAMISU
Tiramisu ni buat sempena celebrate birthday adikku Uda, in advance; birthday Uda 25 Disember (Christmas boy). Sebenarnya Uda sibuk suruh beli cream cheese, nak makan dengan roti kot. So semasa ke Tampin dengan Mak, beli la cream cheese, memang rezeki sebab masa tu cream cheese tinggal 1 blok sahaja. Alang-alang dah ada cream cheese, kakak diorang yang 'ter-over'-rajin ni pun buat la TIRAMISU, sekaligus celebrate birthday Uda



Seperti biasa, resipi yang paling sempoi, buat ikut kesesuaian & bahan-bahan yang ada

Quote:
TIRAMISU

Bahan2
biskut oreo
air panas
nescafe
1 blok 250g cream cheese
1/2 cawan gula (prefer 1/4 cawan je)
1 cawan yogurt asli
1/2 cawan air
1 sudu besar serbuk agar-agar
serbuk koko/nescafe

Cara2
1. Hancurkan biskut oreo.
2. Bancuh air panas & nescafe & sedikit serbuk agar-agar.
3. Tuang 2 ke dalam 1 & gaul sebati.
4. Sapu bekas dengan mentega, tekan+padat-kan 3 sebagai base.
5. Pukul cream cheese. Masukkan gula & yogurt. Pukul hingga sebati.
6. Masak air & serbuk agar-agar sehingga mendidih.
7. Masukkan 6 ke dalam 5. Pukul/kacau sebati.
8. Masukkan adunan ke atas base tadi.
9. Kemudian tabur nescafe/serbuk koko.
10. Sejukkan dalam peti ais sebelum dimakan.


HAPPY BIRTHDAY UDA (25 Disember)
Happy Birthday 2 u..
Happy Birthday 2 u..
Happy Birthday 2 UDA..
Happy Birthday 2 u..

May Allah bless u..
May all your wishes come true

SUKAN SEA ke-25 2009 Laos
TAHNIAH kepada kontijen MALAYSIA yang telah berjaya membawa pulang 40 Emas 40 Perak 59 Gangsa sepanjang temasya sukan dwi tahunan; Sukan SEA ke-25. Secara keseluruhan Malaysia berada di tangga keempat; di belakang Thailand, Vietnam & Indonesia. TAHNIAH juga kepada skuad Bola Sepak B23 yang telah menumpaskan gergasi bola sepak ASEAN; Thailand 2-1 (semi final) & Vietnam 1-0 (final), sekaligus menamatkan kemarau 20 tahun Emas Bola Sepak Sukan SEA. Sedikit hampa kerana tiada liputan harian sepanjang temasya berlangsung, dengan alasan tidak mahu membazir duit rakyat. Hmmm

Quote:
JAHIT PERMATA/MANIK LENGAN

JAHIT PERMATA LENGAN RM15
JAHIT PERMATA TUDUNG dari RM25
JAHIT MANIK LENGAN RM20
JAHIT MANIK TUDUNG dari RM35


DISKAUN
10% diskaun bagi tempahan melebihi 1 helai baju/tudung

INFO
HARGA adalah TERMASUK Collect & Delivery (bergantung kepada lokasi)
Harga permata (biasa): dari RM8 1 meter (bergantung kepada corak & gred)
Harga manik (biasa): dari RM5.50 1 peket kecil (bergantung kepada jenis & gred)
Upah jahitan: dari RM7

HARGA BOLEH DIRUNDING

Sekiranya berminat, sila tinggalkan nama & no telefon di ruangan komen atau emel ke feqahsrs@yahoo.com



Terima kasih atas sokongan & tempahan anda


Minggu ni keputusan PMR & 1 lagi akan keluar..nervous

STUDY

Wassalam


Thursday, 10-Dec-2009 12:10 Email | Share | | Bookmark
SEMPOI BREAKFAST + DOA AWAL & AKHIR TAHUN HIJRAH

Assalamualaikum & selamat sejahtera

KALAU PADI KATAKAN PADI,
TIDAK SAYA TERTAMPI-TAMPI,
KALAU SUDI KATAKAN SUDI atau KALAU JADI KATAKAN JADI,
TIDAK SAYA TERNANTI-NANTI.

Pantun Melayu lama yang lebih kurang bermaksud kalau mahu sila beritahu, kasihan si dia tertunggu-tunggu. Kalau nak, cakap. Kalau tak cakap macamana-lah orang tu nak tau, kan? Sebab tu kadang-kadang jadi miscommunication. Teringat lirik lagu, "Jangan fikir lama-lama, nanti lama-lama, dia diambil orang.."

1st COMMENTOR AWARD
Sebab itulah memang saya tak tunggu lama-lama..Bukan senang nak dapat 1st Commentor Award daripada k-pau ni..Thanx k-pau



**update
DOA AKHIR TAHUN & AWAL TAHUN HIJRAH

Doa akhir tahun dibaca selepas Asar hari terakhir Hijrah (eg 30 Zulhijjah 1430H; 17 Disember 2009)
Doa awal tahun dibaca selepas Maghrib hari pertama Hijrah (eg 1 Muharam 1431H; 17 Disember 2009)


SARAPAN PAGI SEMPOI
Sarapan pagi saya selalunya memang ringkas & sempoi je

Telur Hancur Lada Hitam (a.k.a black pepper scramble egg)


Quote:
Telur Hancur Lada Hitam
telur rebus (dari kenduri kawen kawan)
bawang merah
bawang putih
lada hitam
sos tiram
garam
minyak

1. Hancurkan telur rebus.
2. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang merah & bawang putih.
3. Masukkan sos tiram & garam. Kacau.
4. Masukkan telur. Kacau. Siap.


Oat & epal


Cornflake & epal


KUIH SELEPAS RAYA (HARI RAYA PUASA)
Pada minggu yang sama dengan ERLIZ KAWEN & KENTANG PUTAR, ada 2 projek 'kuih selepas raya' dilaksanakan. Masa Hari Raya Puasa yang lepas, kitorang tak sempat nak buat kuih raya sebab masing-masing balik kampung dah lambat. Kebetulan balik kampung minggu tu tengok bahan-bahan semua ada, so projek pun jalan!!

Chocolate Cornflake yang sempoi; cornflake + coklat masakan sahaja, tapi laris..


Tart Rambutan ni adik-ku Imah & mak saudara-ku Ateh yang buat..


Quote:
OFFER JAHIT MANIK

JAHIT PERMATA LENGAN RM15
JAHIT PERMATA TUDUNG dari RM25
JAHIT MANIK LENGAN RM20
JAHIT MANIK TUDUNG dari RM35


DISKAUN
10% diskaun bagi tempahan melebihi 1 helai baju/tudung

INFO
HARGA adalah TERMASUK Collect & Delivery (bergantung kepada lokasi)
Harga permata (biasa): dari RM8 1 meter (bergantung kepada corak & gred)
Harga manik (biasa): dari RM5.50 1 peket kecil (bergantung kepada jenis & gred)
Upah jahitan: dari RM7

HARGA BOLEH DIRUNDING

Sekiranya berminat, sila tinggalkan nama & no telefon di ruangan komen atau emel ke feqahsrs@yahoo.com



STUDY!!

Wassalam


Monday, 30-Nov-2009 11:30 Email | Share | | Bookmark
KENTANG PUTAR & OFFER JAHIT MANIK!!

Assalamualaikum & selamat sejahtera

NAMA SAINTIFIK (Scientific Name)
Sistem formal penamaan spesis disebut sebagai Sistem Pengelasan Binomial (Binomial Classification System), atau lebih biasa dikenali dengan Nama Saintifik (Scientific Name). Penggunaan Nama Saintifik yang mengaplikasikan Bahasa Latin mula diperkenalkan oleh Carl Linnaeus pada abad ke-18. Berbanding penamaan organisma (haiwan & tumbuhan) menggunakan 7 kategori asal iaitu Kingdom-Phylum-Class-Order-Family-Genus-Species, Nama Saintifik hanya mengandungi 2 perkataan iaitu Genus & Species.

Cara penulisan Nama Saintifik Yang Betul [Biologi Tingkatan 4 Bab 8]
Nama Saintifik wajib ditulis secara condong (italic) atau bergaris (underline).
Genus: huruf pertama wajib huruf besar
Species: semua huruf kecil

Contoh: Nama Saintifik bagi Manusia ialah Homo sapien atau Homo sapien
Penulisan yang betul: Homo sapien atau Homo sapien
Penulisan yang salah: Homo Sapien/homo sapien/homo Sapien/HOMO SAPIEN/Homo Sapien/homo sapien/homo Sapien/HOMO SAPIEN/Homo Sapien/homo sapien/homo Sapien/HOMO SAPIEN

Contoh lain:
Harimau: Panthera tigris
Kucing: Felis domesticus
Bunga Raya: Hibiscus rosa-sinensis
Kelapa Sawit: Elaeis guineensis
Durian: Durio zibenthinus
Padi: Oryza sativa
Kentang: Solanum tuberosum

KENTANG PUTAR (Mashed/Whipped Potato)
Minggu pertama bulan November, saya balik kampung, ERLIZ KAWEN. Suatu malam tu ter-nampak Mak tengah kupas kulit Solanum tuberosum (kentang)

Quote:
Akak: Mak, kupeh kontang nak buek apo?
Mak: Sajo yo, dah kontang eh ado. Akak ado apo2 projek ko?
Akak: Oo..hmm..Jom kito buek mashed potato nak Mak?
Mak: Buleh yo..Resipi eh ado ko?
Akak: No hal..Kito google kek internet..


So kitorang anak beranak pon melaksanakan misi mashed potato, siap dengan gravy, ala K*C..
Alhamdulillah, licin licau kami kerjakan. Cuti Raya Haji baru-baru ni bikin sekali lagi, dengan abg & kakak ipar pun join tolong..

KENTANG PUTAR ala K*C

Quote:
Kentang Putar
Bahan2
10 biji kentang
1/4 cawan susu segar
Sedikit garam
Sedikit lada hitam (tak letak pun takpe sebab sos dah ada lada hitam)

Cara2
1. Rebus kentang hingga empuk & toskan.
2. Hancurkan kentang menggunakan handmixer.
3. Tambah susu segar, garam & lada hitam. Gaul sebati.

Gravy ala K*C
Bahan2
Ayam/daging
Air
1 biji bawang besar (potong dadu)
40g mentega (lebih kurang 2 sudu besar)
20g tepung gandum (lebih kurang 2 sudu besar)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
Sedikit kicap (untuk warna)
Sedikit garam

Cara2
1. Rebus ayam & air (buat stok ayam, atau boleh guna kiub/perencah).
2. Masukkan bawang besar, masak hingga mendidih, Tapis ke dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum. Kacau.
4. Tuang air rebusan dan kacau sehingga tidak bergentel.
5. Masukkan sos tomato, sos tiram, kicap, lada hitam dan garam. Kacau sebati.
6. Sedia dimakan bersama kentang putar.

Untuk resipi lanjut sila klik daunpandan@myresipi


Western style; mashed potato with gravy


Eastern style: mashed potato with rendang?


Phew..Dah lama xde entry resipi Eh, ini 2nd entry utk resipi bagi tahun ni? Waahh??!!

Quote:
JAHIT MENJAHIT vs SUMBER PENCARIAN?

Sudah beberapa tahun, setiap kali tiba bulan 12 saya mula tidak keruan, iaitu ke-putus-an Sumber pencarian (??). Maka apabila tiba hujung tahun saya perlu melakukan sesuatu untuk menampung perbelanjaan harian. Perniagaan merupakan sumber pendapatan terbaik.
Home-made cake/cupcakes/brownies mampu menjanjikan keuntungan, tetapi memerlukan modal yang tidak kurang hebat. Maka setelah berfikir dan berfikir, saya memilih untuk terjun ke bidang jahitan manik. Walaupun masih mentah dalam dunia ini, saya perlu bertahan

Jadi sebagai menjana pendapatan, saya umumkan HARGA TERENDAH ini (sementara stok masih ada):

JAHIT PERMATA LENGAN RM15
JAHIT PERMATA TUDUNG dari RM25
JAHIT MANIK LENGAN RM20
JAHIT MANIK TUDUNG dari RM35


DISKAUN
10% diskaun bagi tempahan melebihi 1 helai baju/tudung

INFO
HARGA adalah TERMASUK Collect & Delivery (bergantung kepada lokasi)
Harga permata (biasa): dari RM8 1 meter (bergantung kepada corak & gred)
Harga manik (biasa): dari RM5.50 1 peket kecil (bergantung kepada jenis & gred)
Upah jahitan: dari RM7

HARGA BOLEH DIRUNDING

Sekiranya berminat, sila tinggalkan nama & no telefon di ruangan komen atau emel ke feqahsrs@yahoo.com




Terima kasih atas sokongan & tempahan anda

STUDY

Wassalam


Monday, 23-Nov-2009 11:23 Email | Share | | Bookmark
SOLAT JUMAAT @ MASJID INDIA & SALAM AIDILADHA

Assalamualaikum & salam sejahtera

SOLAT JUMAAT
Solat Jumaat ialah solat fardu (dua rakaat) yang dilakukan pada hari Jumaat menggantikan solat Zohor, dan ia dilakukan secara berjemaah selepas mendengar khutbah. Solat Jumaat itu hukumnya Fardhu Ain, iaitu wajib dikerjakan atas setiap mukallaf dengan syarat-syarat tertentu.

Firman Allah:
"Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan untuk mengerjakan solat pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi ke masjid untuk mengingati Allah [dengan mengerjakan solat Jumaat] dan tinggalkanlah berjual beli [pada saat itu]; yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui [hakikat yang sebenarnya]," - Al-Jumu'ah: 9

Sumber: Wikipedia

Nota: Ramai yang mampu menunaikan Solat Jumaat; adakah kerana 1x seminggu? Berbanding Solat Fardhu (Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib & Isyak) yang 35x seminggu. Paling benci muslim yang jangankan solat fardhu, solat jumaat pun kantoi jugak? Renung-renungkan & selamat bersolat..

SOLAT JUMAAT INDIA @ MASJID INDIA
Jumaat minggu lepas saya ke Jalan Masjid India untuk mendapatkan barang-barang keperluan jahitan. Sememangnya sangat suka ke 'kawasan tersebut' pada hari Jumaat, kerana selain ber-shopping, dapat menyaksikan 'limpahan' muslimin menunaikan Solat Jumaat di perkarangan masjid, kaki lima & jalan raya!! Sudah sejak sekian lama kepingin merakamkan 'suasana indah' ini, baru sekarang berkesempatan, itupun cuma guna kamera fon je..Aci kan?

Perkarangan masjid & kaki lima bazaar


Bazaar/gerai di sebelah kiri


Jalan raya; masjid di sebelah kiri


Di celah-celah gerai; masjid di sebelah kanan


Kaki lima kedai; masjid di depan (<clear sbb rakam sambil berjalan..)


Alhamdullilah..mission accomplish?

SALAM AIDILADHA
Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua muslimin muslimat di seluruh dunia..
Selamat balik kampung..
Selamat bercuti..

JAHIT LENGAN BAJU RM20 (Sila rujuk previous n3)
Terima kasih kepada pelanggan yang sudi membuat tempahan..
Tawaran masih dibuka sehingga hujung tahun, insya Allah

NEXT PROJECT?
Masih dalam proses perancangan+pembikinan projek terbaru..1 jam dok try&error lakar design nih. Actulally common design je, tapi maklum la bukan pakar. Habis segala formula, kira-kira, congak, janjang (Add M3), kalkulator pon guna. Ini memang original design; sendiri buat, dari kecik lagi dok guna, terutama untuk decorate kerja kursus masa kat bangku sekolah dulu. So kalo ada rezeki akan ter-laksana-lah projek ini (bunyi macam grand je..huhu)



TAKZIAH
Salam takziah kepada sepupu Abah sekeluarga. Anak mereka (2 pupu saya) iaitu Allahyarham Hazim Ahmad Lotfi (18 tahun) meninggal dunia minggu lepas akibat kemalangan jalan raya. Paling menyedihkan ketika kejadian, ibu bapa Allahyarham sedang berada di Tanah Suci Mekah; menunaikan ibadah haji. Allahyarham merupakan anak sulung dari 4 beradik, tahfiz & sedang menuntut di sebuah kolej di Bahau, N9. Al-Fatihah

STUDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?

Wassalam


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net