srsfeqah.fotopages.com

By: srs feqah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 18-Nov-2007 18:11 Email | Share | Bookmark
Adat N9; kahwin vs cerai

SAMSUNG L700
Saya sdg m’update blog sy psl bahasoN9..tp kali nih sy x nk b’cerita psl bahasa, tp 1 isu yg cukup sensitif bg sy + kdg2 boleh m’undang ‘angin’ sy..

Pernyataan:
Menjadi 1 kerugian sekiranya seorang lelaki b’kahwin dgn wanita N9..
Pemahaman/Kepercayaan:
Sebabnya, kalau bercerai, si isteri akan ‘membolot’ semua harta??
Penjelasan:
Sekiranya anda berfikiran spt di atas, anda adalah salah sama sekali (u r totally wrong!!)
Sebenarnya, lelaki yg b’kahwin dgn wanita N9 adalah sama situasinya dgn wanita Cina yg b’kahwin dgn lelaki Cina..cuba teka kenapa?
Sebabnya, apabila wanita Cina b’kahwin dgn lelaki Cina, si wanita/isteri akan b’pindah masuk ke dlm rumah keluarga si suami/lelaki; kerana dlm masyarakat Cina, lelaki lebih b’kuasa..
begitu jg situasinya dgn masyarakat org N9; memandangkan wanita 'lebih b’kuasa', maka apabila berkahwin, si suami/lelaki yg akan b’pindah masuk ke dlm rumah keluarga si isteri/wanita..
Jadi, seandainya berlaku p’ceraian, si suami/lelaki-lah yg kena keluar dr rumah keluarga si isteri/perempuan; sbb itu adalah rumah keluarga si isteri/perempuan..takkan pula si isteri/perempuan yg kena pindah keluar; dh itu mmg rumah keluarga si isteri/perempuan..1 perkara lg, sekiranya semasa b’pindah ke rumah tersebut, si lelaki hanya sehelai sepinggang, maka begitulah jg keadaannya semasa si lelaki keluar dr rumah tersebut; sehelai sepinggang jg..kalau si lelaki m’bw 1 beg, maka bawa-lah beg tersebut keluar bersama..secara logiknya + mustahil bg lelaki utk m’bw keluar brgn lain, sbb brgn lain merupakan hak si tuan rumah; iaitu keluarga si isteri/perempuan..melainkan, mereka b’2 (suami-isteri) mempunyai harta sepencarian..itu perlu dibahagi sama rata..
Dgn p’jelasan yg 'agak pjg lebar' ini, sy amat b’hrp sy tlh m’bantu anda ‘memahami’ 1 drpd adat kahwin-cerai org N9..tapi perlu diingat, pd zaman skrg, brp ramai agaknya si anak yg duduk dgn ibu bapa? Tak salah kalau sy katakan, majoriti si anak (lebih suka) duduk dgn keluarga masing2 (suami/isteri&anak2), bkn dgn ibu bapa..Setuju? Kalau duduk di rumah sendiri & bukan dgn ibu bapa, isu yg dibincangkan adalah tidak berkaitan sama sekali..isu ini hy melibatkn sebilangan kecil keluarga di N9 yg masih m’budayakn amalan tersebut..
Dan perlu diingat, sepatutnya adat2 N9 hanya diamalkn (applied) sesama org N9 sahaja dan sama sekali + tidak sepatutnya diamalkn jika melibatkn org bkn N9..bg sy ini adalah penindasan + 'm'bebankn' org bkn N9..
Sy mohon maaf sekiranya kata2 sy m’undang ‘angin’ anda..

My mom told me,
Untung kalau lelaki bkn N9 b’kahwin dgn wanita N9 (bkn nk promote)..sbbnye si suami & si isteri saling mewarisi harta drpd keluarga masing2..(bkn lak mata duitan)

utk versi bahasoN9, sila klik http://bahason9.blogspot.com/2007/11/adat-n9-kawen-coghai.html

info tambahan by qudut kawaii
yoo..sis..tmbh isi lagi...salah skit cara akak kupas 2...harta yg dikatakan harta pusaka yg dimiliki oleh perempuan 2.adalah harta yg diturunkan oleh nenek2 pihak perempuan..sbb ape permpuan yg dpt harta nih.sbb zmn dlu lelaki akan keluar cari harta sndiri..jd die ade harta carian sndiri.manakala prmpuan xde.time kawin die xkan ade harta sndri.jd adat ni sbnrnye melindungi perempuan..bkn kata adat n9 x ikut syariah.. so..renung2 kan n selamat beramal...

Quote:
send_er** betul2..hartaku hartaku, hartamu hartaku..tp semuanya pinjaman dunia, milik ALlah jua
didie** ok..vocabs mmg sy nk ssgt..leh emel srsfeqah@yahoo.com or ltk kat komen..nnt sy add dlm entry..tq tq
jeff** ade kwn ckp: x kenal maka x tau
dOd** adat b'sendikn hukum, hukum b'sendikn kitabuLLah..jgn pula 'biar mati anak, jgn mati adat'
maylique** bkn hangin apatah lg taufan..tp penuh perasaan
mamasya** bg sy p'amalan adat biarlah fleksibel dgn arus p'edaran zmn
za** mmg mcm2..mcm2 ada..
fida** betul tu..ulangan; HARTA PUSAKA sahaja yg DIBAHAGI di antara ANAK2 PEREMPUAN
aliz_mie** so lps ni boleh share info dgn kwn2 lain
qudut kawaii** thanx 4 d'info; mak ponah bgtau ek??confuse, apsal akak baru tau nih..
ibu chempaka** omak2 yg ghoma b'cito psl adat ni dgn anak2'eh..abah2 tak ghoma bona..
MaDiHa** jodoh & maut d tgn ALlah + ade hikmah tu kak..
PEMANCING IKAN** yup..kepercayaan kunci kebahagiaan
kamalina** camtu la lebih kurang..nnt sy 'cuba' cerita psl 'adat2 N9' yg lain lak




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net