srsfeqah.fotopages.com

By: srs feqah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 30-Nov-2007 11:30 Email | Share | Bookmark
BUBUR NASI

 
 
 

1 malam tu, tetibe lapar..nak makan nasi; berat sangat, mi segera; ringan sangat..so akhirnya ‘termasak’ bubur nasi..dah lame sangat tak masak bubur nasi..memandangkan untuk 'dipper'; dinner+supper, so masak yang simple je la, lagipun untuk makan sorg je..tak koso sE nak be-iyo-iyo doh (tak kuasa sy nk beria-ia)..tapi tulah; lupe lak, lama jugak masa nak masak bubur nasi ni..(nampak sangat dah lame tak masak bubur nasi..)
Dlm family, yang paling suka makan bubur nasi ni, Dik Wan; si adik bongsu..asal balik kampung je, mesti nak suruh masak bubur nasi..Dik Wan’s favourite; 'my version' la (terbangga jap); reneh sup daging dulu, lepas tu baru masak bubur..memang sedap sebab rasa daging yang ‘kaw2’ + meresap + terserap baiiik punye..Dik Wan siap makan setengah periuk lagi..

Bubur Nasi memories
Sementara tunggu result SPM dulu, sempat la jadi pembantu tabika a.k.a. tukang masak di tabika kemas..menu ‘favourite’ adik2 tabika ni; selain nasi lemak yg bersambal <pedas, diorang jugak suka makan bubur nasi..dalam seminggu mesti ada 1 kali mkn bubur nasi..cikgu tabika siap pesan suruh potong sayur halus2 untuk campuran bubur nasi; supaya adik2 ni ‘termakan’ sayur (paksa secara halus ni..)..namun begitu, Dik Wan yang ‘kebetulan’ salah seorang pelajar di tabika tu jugak, tersangat la rajin..si Dik Wan ni boleh 'kutip' ‘sehelai demi sehelai’ sayur2 (bayam/sawi/lobak/kacang panjang pun pernah gak..) dlm bubur tu, siap atur tepi pinggan; canteeek + meriah punya..si adik2 lain tengok, diorang pun mengikut gak..sabar je la; ponek akak potong sayur tu haluih2 dik oiii..tapi sekarang baru terfikir, kalau betul2 nak paksa adik2 ni makan sayur, baik 'blender' je sayur tu ek..aiseh, dolu2 tak terfikir lak..alahai; macam mak masak bubur nasi untuk adik2 masa baby2 dulu makan, ek..hmmm..

Quote:
MamaFami** mesti meriah bubur nasi mama; dgn ramuan yg 'variasi'
ibu chempaka** oo..chempaka pn suko bubur nasi ek..samo la kito; dgn aunty feqah
madzli & balkhis** bagus la kalau sonang nk jumpo mknn halal kEk Belgium..handa lak meriah mknn'Eh..kalah oghang kEk KL..laie best gek'eh kalau ado tempoyak kEk sanun..
Sabrina** a'ah ek, lupe lak nk ltk kicap aritu..ni kena msk lg ni..
hajar** betul kak, blend sayur, budak2 sng nk mkn, mak2 pn x t'tekan (tension)..re: meriah bona
yatie** x pernah lak mkn bubur dgn lobak asin..leh try ni..pernah mkn lobak asin 3 thn lps..
tokjanggut** tok m'idam bubur lambok ni, ado apo2 ko..'poghot dh session' tu apo tok..kalau dh 'season' tu, tau la gek'eh..
abu nafisa** nampaknye lps ni, kena la mkn dulu sblm jenguk FP2..
Ana** bila blend sayur dgn bubur; mcm2 warna ade; hijau-sayur hijau, oren-lobak, merah-bym merah, putih; kobis..
Lee Lin** bkn stkt sayur, 'blend' je bubur & ramuan2 lain; ikan/ayam/udang/sotong..
roylazim** yummy..
zilzal** 75% oghang N9, tp kigho 'pure' la; sbb lahir, m'bosa & sekolah kEk N9..lopeh2 ni sudi2 la jongok2 FP ni utk 'teori <rasmi' bahaso N9 ni..zilzal oghang mano? handa lak bunyi'eh..kalah lak oghang N9..re: jgn maghah lak komen pjg2 kEk FP zilzal..bukan'eh selalu, yo tak..tq tq
PEMANCING IKAN** nasi & bubur; kalau kena selera, mmg sedap..
maya amir** yummy..yummyy..
Mommy Dina&Arissa** jgn berebut bubur dgn anak2 sudah..
jeff** demam & bubur; bagai irama & lagu..
kamalina** sekali sekala makan bubur best jugak..




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net