srsfeqah.fotopages.com

By: srs feqah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 30-Jul-2008 07:30 Email | Share | Bookmark
BUAH-BUAHAN & APPLE PUFF

Assalamualaikum & selamat sejahtera

PAT PAT SIKU LIPAT, SIAPA CEPAT DIA DAPAT..
Sonang yo ni..Sapo copek dio dapek, sapo lambek dio tak dapek/tak ngaso..
Ataupun versi Bahasa Inggeris..
THE EARLY BIRD CATCHES THE WORM
Eh, ini sangat sesuai dikaitkan dengan SALE..Eh tak yo abih2 laie ‘semangat’ SALE..Padahal bukan ‘shopping’ pon..Menyomak yo kojo'eh..hehe..

MUSIM BUAH-BUAHAN
Pada suatu pagi Khamis..
Quote:
Abah: Helo Assalamualaikum..
Saya: Waalaikumussalam..
Abah: Minggu ni Akak tak balik kampung ko?
Saya: Tak kot..Tapi kalau ado dughian, balik la..hehe..
Abah: Ado 2 bijik tu..Dian taun ni tak jadi bona..
Saya: Oo..
Abah: Mak cakap kalau Akak balik Mak simpan’an..
Saya: Eh, tak payahlah..
Abah: Takpolah..Bukan'eh be-makan pon..Akak balik yeh..Nak balik aghi apo ni..Esok (Jumaat) ko?
Saya: Sabtu la kot..
Abah: Ok..Nanti bagitau balik..
Tetiba petang tu Abah SMS..
Ado oghang bagi dian 1 besen..”

So saya pun balik Jumaat petang.. Saya ‘aim’ nak makan durian je..Sesampai saja di rumah, ada bonus; manggis, rambutan, dokong & jambu..Alhamdulillah rezeki..Sebelum makan malam, saya & Mak ‘appetizer’ dengan durian..




APPLE PUFF @ EPALPAP (Curry Puff=Karipap)
Saya pernah rasa Apple Pie Mc’D, tapi tak pernah la pulak nak beli sendiri..Namun selepas terlihat Apple Pie ala Mc D versi k-MaDiHa, saya terus ‘excited’ nak buat. Disebabkan saya rasa kulit kuih ni macam karipap, maka saya panggil Apple Puff @ Epalpap. Kali pertama saya buat di KL, kali kedua saya buat masa balik Johol. Tapi my family kurang minat sebab diorang cakap..
“Puff inti’eh mesti podeh la..Ni inti'eh manih, macam polik yo ghaso’eh..”



APPLE PUFF @ EPALPAP
Sumber: Apple Pie FP k-MaDiHa

Bahan2 & Cara2
Inti
7 biji epal hijau (buang kulit, potong dadu)
3 sudu besar kismis kuning (optional)
5 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (cinnamon)
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil jus lemon (optional)
1 sudu besar tepung jaging + sedikit air (bancuh)
-cairkan mentega dalam kuali & campurkan semua bahan

Doh
4 cawan tepung gandum
1 cawan mentega
Air secukupnya
-Gaul tepung & mentega
-Tambah air & uli sehingga menjadi doh

Seperti buat karipap; canai doh, letak inti, kelim (saya ikut idea k-MaDiHa) & goreng. Siap

Terima kasih k-MaDiha kerana sudi berkongsi resipi

MACAM-MACAM ADO
Printer 'baru' saya lecturer ambik, lecturer bagi printer lain; sistem batter la tu..Printer ‘lama’ yang lecturer ‘baru’ bagi tu takleh nak install software..Hari tu scanner pun tak boleh jugak..Rasa macam nak reformat je balik PC nih..
So tadi saya terpaksa pergi ‘print’ di kedai dalam kampus. Geram sikit..Budak yang beratur kat depan saya sorang je, tapi bila sampai ‘turn’ dia, sekali ber-4 la pulak..Setiap sorang print 26 keping..Huh..Saba yo la..
Ni yang rasa nak beli printer sendiri, tapi sebelum beli printer kena la beli PC/laptop dulu..Tapi sebelum beli PC/laptop, lebih baik beli handphone baru..Eh, dari beli handphone lebih baik beli kamera digital kan..Huish..Banyak bona nak kono boli nih..Macam ni ghaso nak boli keto la..Owh, duit'eh ado ko..haha..

HAPPY BIRTHDAY JULAI
1 Julai: Anum
3 Julai: Ejah & Nina
22 Julai: Azie (Hazlina)
25 Julai: Ili
27 Julai: k-Azue
28 Julai: Anani

HAPPY ANNIVERSARY
7 Julai: k-Kamalina@Aimi, Shima UK & Che' We
29 Julai : Abg Ajib-kak Dilla

Quote:
Minggu ni saya rasa macam sunyi..
Nak tunggu bulan 8..


STUDY ek..

Wassalam..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net