srsfeqah.fotopages.com

By: srs feqah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 10-Jan-2009 04:53 Email | Share | Bookmark
TRIFLE

Assalamualaikum & selamat sejahtera..

BERBURU KE PADANG DATAR
DAPAT RUSA BERBELANG KAKI
BERGURU KEPALANG AJAR
BAGAI BUNGA KEMBANG TAK JADI


Apabila belajar (berguru), maka belajar-lah bersungguh-sungguh. Jangan 'kurang ajar' iaitu tidak cukup belajar (tidak cukup ilmu), kelak rugi diri sendiri. Sewaktu belajar, fokus dan beri perhatian, dapatkan ilmu yang secukupnya, supaya kemudian hari ilmu itu boleh dimanfaatkan dan diajarkan pula kepada orang lain. Kalau 'kurang ajar' diri sendiri yang rugi, orang lain apatah lagi.

Pantun yang sinonim dengan GURU-MURID. Walaupun biasa dengar karya Usman Awang ini, agak susah untuk menterjemahkan maksud pantun ini. Terima kasih kepada sahabat baruku Nik

2009
10 hari di tahun 2009..
Semoga tahun 2009 lebih 'BEST' dari tahun-tahun sebelumnya

TRIFLE
Koleksi MASAK-MASAK 2008..Selalu tengok 'trifle orang', akhirnya dapat tengok 'trifle sendiri'..Kali pertama buat ikut resipi, adik3 suko. Tapi 'nextime' kalo buat lagi, adik3 dah siap request; 1-tak nak lapisan agar-agar, 2-terus buat dalam desert cups supaya senang nak serve+makan..

So, kali pertama buat ikut resipi..Kali kedua buat kita ikut 'idea' sendiri..

Quote:
TRIFLE
sumber: fotopages, tapi tak ingat yang mana 1

Lapisan 1; swissroll
1-Potong swissroll
2-Susun dalam bekas

Lapisan 2; sos kastard
1-Campur 1 tin susu cair, 3 sudu tepung kastard & 2 susu besar gula pasir
2-Kacau di atas api sehingga masak
3-Tuang dalam bekas; atas lapisan 1

Lapisan 3; fruit cocktail
1-Susun fruit cocktail atas lapisan 2

Lapisan 4; agar-agar
1-Kacau 1 peket agar-agar segera dimasak dengan air secukupnya (ikut arahan kat kotak)
2-Tuang atas lapisan 3


1stime; 4 lapisan


1stime; ikut resipi


2nd time; adjust sikit, fruit cocktail dah kena 'ngap', so guna buah-buahan yang ada je; epal, anggur & nenas fresh


HAPPY BIRTHDAY

HAPPY BIRTHDAY kepada k-izan @ BTB; Beauty & The Beads (10 Januari) & adikku IMAH (13 Januari) May ALlah bless both of u

Buat akhirnya, semoga rakyat PALESTIN tabah dengan dugaan yang menimpa & semoga rejim Israel menghentikan serangan

SELAMAT MAJU JAYA
STUDY!!!

Wassalam


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net